Laskagomba. Laskagomba

A laskagombáról röviden

Beltartalom

Gyógyító laskagomba A laskagomba egy egészen különleges gomba, melyet orvosi kutatások bizonyítottak. A gomba az egyetlen olyan nem állati eredetű élelmiszer, amely D-vitamint tartalmaz.

laskagomba

A természetnek végtelen a csodája, csak észre kell venni és alkalmazni őket. E csodák közé tartozik a laskagomba is.

  1. Laskagomba: csoda a fatörzsön | edesenegeszsegesen.hu
  2. Kissejtes neuroendokrin rák
  3. A nemi szemölcsök átjuthatnak önmagukon
  4. Laskagomba, a gyógyító gomba - Egészségtér

Ezt a szaprofita gombát sokáig csak csemegeként ismertük, de orvosi kutatások bizonyították, hogy annál sokkal értékesebb. A laskagomba egészségre gyakorolt hatását a kínaiak már évszázadokkal ezelőtt is ismerték, azonban a mi étrendünkben csak a múlt század végén jelent meg.

Egyre népszerűbb a világban a laskagomba, hiszen íze intenzív, és nem is drága.

A gombafajok többsége lebontó szaprofiton szervezet. Sejtjeik olyan anyagokat juttatnak a környezetükbe, amelyek lebontják, ezzel felvehetővé teszik az ott található szerves vegyületeket.

laskagomba

Az így átalakított anyagokat a gombafonalak felveszik, és felhasználják anyagcseréjükhöz. A lebontó szervezeteknek a talajban és a vízben található szerves maradványok hasznosításával kiemelkedően fontos szerepük van az életközösségek anyagforgalmában.

laskagomba

A szaprofita gombák közé tartozik például a kalapos gombák többsége, a penészgombák és az élesztők. A laskagomba is a szaprofita gombák közé tartozik. Nem zöld szervezetként a zöld szervezetekből, azaz a fákból, sok, az életfeltételeihez szükséges olyan anyagot választ ki, amelyekre nekünk, embereknek is szükségünk van.

laskagomba

A laskagomba olyan anyagokat tartalmaz, olyan mennyiségben és arányban, amik az emberi szervezetnek teljes mértékben megfelelnek. A laskagomba a fákból felveszi táplálékát, így a gomba fogyasztásával mi is hozzájuthatunk.

laskagomba

Nagy mennyiségben tartalmaz B- D- C- és K-vitamint, proteint, szterolokat, laskagomba, rezet, vasat, jódot, nátriumot, szelént, cinket, káliumot, foszfort és néhány zsírsavat is.

Laskagomba fogyasztásával szervezetünk a lerakódott káros laskagomba is megtisztul a benne található rostanyagoknak köszönhetően.

Késői laskagomba - Pleurotus ostreatus - Oyster mushroom 2018

Magas emészthetetlen rosttartalma miatt csökkenti a vastagbélrák laskagomba veszélyét. Vesebetegek azonban csak kisebb mennyiségben fogyaszthatják magas káliumtartalma miatt. A szárított laskagombát Kínában a vénák erősítésére, az izmok lazítására használják.

A laskagombáról röviden Beltartalom Általánosan elmondható, hogy az ehető és gyógyhatású gombák élelmezésben betöltött szerepe jelentős, táplálkozási értékük többrétű. A gomba fehérjében gazdag, egyszerű szénhidrát tartalma alacsony, miközben nagy molekulasúlyú szénhidráttartalma magas. Zsírokban szegény, antioxidánsokban laskagomba. Hiányzik belőle a koleszterin, az A- és C-vitamin, viszont számottevő forrása a B-vitamin komplex egyes tagjainak B2, B3, B5 és az ergoszterolnak D2-vitamin provitaminja. Magas az élelmi rosttartalma.

Nagyon nagy segítséget nyújt lumbágóra, az izmok és a végtagok merevsége esetén. Orosz tudósok a laskagombából antibiotikumot izoláltak.

Hazánkban a laskagombát szalmából álló termőzsákokon termesztik, melynek perforált levegőnyílásain keresztül bújnak ki a csokros termőtestek.

Japán kutatók a laskagomba vizes kivonatával sikeresen csökkentették egyes daganatok növekedési sebességét.

Olvassa el is