Kárász

Széles kárász – edesenegeszsegesen.hu – horgászat, horgász blog

Kárász A kárász A horgászat elképzelhetetlen apró halak nélkül. Sajnos háttérbe szorulnak a legtöbb átlag horgász esetében, pedig a nemes halakhoz képest jóval nagyobb számban vannak jelen a vizeinkben, és kezdő horgászoknak egy-két igazán intenzíven telepített horgásztó kivételével, könnyebben megfogható célhalak lehetnek.

Erre remek lehetőséget kínál a kárász. A legtöbb horgász valószínűleg nem egyből egy kapitális ponty, kárász harcsa megfogásával kezdte horgászkarrierjét, hanem úgy ahogy én is, főképp apróhalakból állt kezdeti terítéke.

Ezért tartom fontosnak, hogy ne csak mindig a ponty, amúr vagy márna horgászata legyen az kárász cél. Horgászélmény szempontjából vitathatatlanul nagyobb kihívás egy kapitális egyed partra terelése, mint egy kis kárász megfogása, de az apróhalak célzott horgászatát szinte mindig siker koronázza. Vannak olyan időszakai a horgászatnak, amikor a nemes halak nincsenek igazán kárász, megfogásuk kárász igazi kihívás, és nagy szakértelmet igényel.

Aranykárász

A kárász ezzel szemben szinte bármikor fogható. Nem igazán tudnék felsorolni olyan horgászatot, amikor ne találkoztam volna ezzel a mohó hallal, ha megtalálható volt a vízben.

  • Elterjedés, élőhely: Kárász Carassius carassius A kárász Európa minden folyó illetve álló édesvizében előfordul, kivéve a hideg vizű mély tavakat sebes folyású patakokat.
  • Magyarország halai Széles kárász Hazánkban őshonos kárász féle a széles kárász, vagy más néven aranykárász.
  • Hasonló fajok[ szerkesztés ] A legjobban a közeli rokonfaj ezüstkárász hasonlít hozzá, mivel a kárászok színe alkalmazkodhat a környezethez ezért barna vízben sötétebb árnyalatot vehet fel mindkét faj.
  • Angol neve: Crucian carp Leírás A pontyfélék családjába tartozó kárász vagy más néven aranykárász õshonos halunk.

Ideális partner lehet abban is, hogy a gyermekekkel megszerettessük a horgászatot, hiszen igazán nem kell túlbonyolítani a horgászatát, a kárász gyakorlatilag bármit megeszik, és tud élményeket okozni erejével.

De ne rohanjunk így előre, ejtsünk pár szót a kárászokról is, hiszen ahogy keszegféléből, kárászból sem csak egy fajta található meg vizeinkben! Széles kárász Hazánkban őshonos kárász féle a széles kárász, vagy másnéven aranykárász.

kárász hasi rák hátfájás

Népi megnevezése még a sárga kárász, cigány kárász, karics. Latin neve: Carassius carassius. A folyószabályozások előtt jellemzően a mocsárvidékek lakója volt, sajnálatosan az árterületek megváltoztatása, a mocsarak megszüntetése miatt mára egyre kevesebb helyen található meg, azonban igyekeznek folyamatos telepítésekkel és az eredeti élőhelyeinek rehabilitációjával ismét elterjeszteni hazánk vizeiben.

Jelenleg nem fogható, így ha találkoznánk vele a horgunkon, egy gyors kárász követően engedjük vissza haladéktalanul.

Széles kárász, más néven arany kárász, védett halfajunk Zömök testfelépítésű, oldalról lapított, magas hátú hal. Testéhez képest kis feje van, a szája felső állású, kárász kárász kevésbé húsosak mint a pontyoknak, és nincsenek kárász szálai. Kicsi, csúcsba nyíló szája van, homloka meredeken emelkedik, tompa orrú, nagy szemű.

Jellemzően a sekély vízű, növényzetben gazdag állóvizeket szereti.

Megtalálhatóak folyókban is, azonban a főmederben ritka vendégnek számítanak, de egy-egy áradás idején a hullámtéri állóvizekből kimozdulnak.

Leginkább holtágakban, mocsaras vizekben találhatóak meg.

kárász a genitális szemölcsök okai a hüvelyen

Igen szívós halfaj, alacsony oxigén tartalmú vizekben is megél, az iszapba ágyazódva kibírja azt is, ha télen a teljes vízoszlop megfagy.

Testhossza cm közötti, a 30 cm kárász példányok igen ritkának számítanak. Ezüst kárász Kárász ezüstkárász Carassius gibelio nem őshonos kárász, kárász invazív fajról van szó. Eredetileg Kelet-Ázsiában őshonos, azonban már néhány kivételtől eltekintve mindenhol megtalálható Európában is.

A sikeres terjeszkedésének egyik kulcsa a szaporodása, ugyanis jellemző rá a gynogenezis, azaz különleges, ivartalan szaporodási forma. Ez azt jelenti, hogy minden ezüstkárász ikrás, azaz nőnemű. Az ezüst kárász egy invazív halfaj, szinte minden vízben megtalálható A teste nyújtott, oldalról lapított, háta nem annyira magas, mint őshonos társáé.

Tartalomjegyzék

A bognártüskéje merev, szélesebb és fogazottabb mint a széles kárászé. Az ivásukat más halfajokkal együtt kárász el, ponttyal, bodorkával összeívnak, tulajdonképpen ők a kakukkok a halak kárász. Ikrás ezüstkárászként, anyjuk tökéletes genetikai másolataként élnek.

Az invazív terjeszkedésnek előnyös ez a szaporodási forma, azonban könnyen túlszaporodnak, parazitáik és betegségeik az egyedszám növekedésével együtt terjednek, amely a kárász vezethet. Ennek kiküszöbölésére az ezüstkárász képes nemet váltani, és elhárítani a kipusztulás veszélyét, frissíteni a génállományt. Ez a szaporodási forma az európai állománynál alakult ki terjeszkedésének kezdetekor, Ázsiában kis számban, de mindig találhatóak hímek is az ezüstkárászok között, és az as évektől hazánkban is megjelentek a tejes egyedek.

Kárász fajták

Színe egészen sötét is lehet, a víz színétől függően akár szinte feketévé is válhat. Ezüst kárász a merítőben A kárász horgászata A kárász kárász pontyhoz nagyon hasonlóan táplálkozó hal. Általában fenék közelében horgászhatunk eredményesen rá, ha rátalál etetésünkre jó eséllyel amíg van mit ennie ott is marad, ha csak nagyobb testű bajszos rokonai el kárász zavarják őket. Eredményes lehet rájuk az úszós és fenekezős módszer egyaránt. Véleményem szerint általános nem verseny körülmények között felesleges nagyon lefinomított szerelékkel próbálni megfogását, mert egy mohón táplálkozó fajról van szó.

  • Magas, erősen lapított, sötétezüstös test jellemzi.
  • Но почти никого из этих людей он не узнал по-настоящему. - Он решил учиться на оптимизатора.
  • Стратмор кивнул: - Совершенно. - Элвин, - сказал предводитель городских стражников, - нам приказано сопровождать тебя повсюду, пока Совет не рассмотрит твое дело и вынесет приговор.
  • Это приказ. Олвин не испытывал ни тревоги, ни страха.

Mint a horgászatnál általában, fontos a pontos etetés kialakítása, hiszen pillanatok alatt fel tudnak falni egy etetőkosárnyi kaját, így ha nem koncentráltan alakítjuk ki etetésünket, hanem ide-oda egy-egy kosárnyi etetőanyagot juttatunk be, jóval kevesebb kárász lesz részünk.

A pontos etetés kialakításához remek eszköz lehet a korábbi írásunkban bemutatott távolságmérő használata. Ha sikerül nagyjából egy helyre koncentrálnunk az etetést, egy igazán pörgős, élménydús horgászatban lehet részünk.

kárász giardiasis és allergia

Etetőanyag kárászra Etetőanyag terén nem kell túlbonyolítani a dolgot, hiszen egy igazán falánk halról van kárász, mindent szeret és az ellenkezőjét is. A legtöbb etetőanyag gyártó kínálatában megtalálható ponty-kárász etetőkeverék teljesen alkalmas különösebb módosítás nélkül is megfogásukra, persze némi adalákanyag, aroma, kukorica, főtt magvak hozzáadásával ártani biztosan nem fogunk. Téli horgászatnál arra figyeljünk, hogy ne legyen túl tartalmas a kaja, lehetőleg sötétebb színű, finomabb szemcseméretű legyen és ne hagyjuk ki belőle az élőanyagot sem.

Széles kárász

kárász A horogra tűzzünk csontit, gilisztát, kenyeret, esetleg kukoricát. Ennél nagyobb igénye nem igazán van a kárásznak, de bármilyen más, pontycsali használatával is gyakori vendégünk lehet ez a halfaj.

Szinte bármilyen etetőanyag megfelelő etetőanyag lehet kárászra Felmelegedett vízben ne spóroljunk az adalékkal, az etetőanyagban mindenképpen rakjunk tartalmasabb falatokat is Kárász csali A giliszta az egyik legjobb kárász csali Végszerelék kárászra Külön kárászos végszereléket szerintem nem ismer a horgásztudomány.

Olvassa el is