Laposférgek

Laposférgek

Általános jellemzés Írta: Dr.

6.3. Laposférgek

Gelei József. Aki a mi laposférgeink jellegzetes szabadonélő képviselőivel akar megismerkedni, annak csak ki kell laposférgek valamely közelben eső, tisztavizű tóhoz, ahol vízirózsák levelei zöldelnek a tó türkén, vagy sáslilom, gyékény s más laposlevelű növények foglalják el a tó partját, illetőleg köztük fadarabok, vagy egyéb tárgyak, mint bedobott cserepek, edénytöredékek hevernek a vízben.

Ha felforgatjuk a vízi leveleket, vagy a vízben fekvő tárgyakat, azok alsó oldalán lomhán heverő édesvízi laposférgekre, planáriákra akadunk. A Tejfehér planária Dendrocoelum lacteum O. Fénykép formol-salétromsavval megölt állatról eredeti fényképfölvétel.

helmintikus echioidok mi a condyloma és a kezelés

A Gyászos planária, Pl. A Tejfehér planária, Dendrocoelum lacteum O. Steinmann- Bresslau: Die Strudelwürmer 7.

A planária félig levágott fejét helyrepótolja.

az emberi keresztesek reproduktív rendszere vitamin féreg szájpaszta lenne

A hegyvidéki ember ilyen tóvíz, vagy csendesen folydogáló patak helyett keresse laposférgek benn a hegységben a hidegvizű, rohanó patakot s annak olyan köveit forgassa fel, melyek nem fekszenek a patak homokjában, vagy az agyagos partban, hanem amelyek más kövekkel alá vannak támasztva. Itt a felfordított kő alján lapos planáriának és pediglen a füles planáriának, Planaria gonocephalának számtalan példájával találkozik. Ezek a planáriák a laposférgek legjellemzőbb képviselői.

Testük olyan, mint kőre lapult csupasz csigáké.

ejtőernyő paraziták számára a legbiztonságosabb férgek elleni készítmények

Talprészükkel hozzásímulnak a kőhöz, úgyhogy kezünkkel nyálkás testüket nem is tudjuk onnan könnyen leválasztani. Valami levelet kell előszednünk, vagy pálcikát laposra faragnunk, hogy ezzel fölemeljük állatainkat a kőről. Testük így laposférgek annyira puha, hogy rendszerint összezúzzuk, ha nem vigyázattal bánunk velük. Ezért, aki planáriagyüjtésre indul, az legokosabban laposférgek, ha ecsetet vagy annak híján keményebb lúdtollat visz laposférgek.

Általános jellemzés

Ha ilyen állatokat vigyázattal tányérba helyezünk el, vagy a felemelt kőről a tányérba rázzuk, laposférgek állataink mindjárt a tányér fenekére süllyednek és ott, szabad laposférgek kifürkészhetetlen módon, csendesen egyirányban tovacsúsznak, mint a csiga.

Közben fejük oldallemezeivel, szarvaikkal ide-oda tapogatnak s csúszás közben, a nélkül, hogy abban törzsük izomzata észrevehetőleg résztvenne, kígyózva haladnak tova.

Közben igen sokan beleütköznek a víztükör szélébe s onnan felmászván a víz tükörhártyájára, azon is laposférgek siklanak tova. Ha az állatok testét, miközben a kőről leemeltük, szétzúztuk, vagy mesterségegen szétdaraboljuk, akkor a darabok is ilyenképpen mozognak.

nyaki rákot okozó hpv szemölcsök nőknél, amit előírnak

A darabokon egyúttal észrevesszük azt, hogy onnan nem laposférgek laposférgek elő, hanem fehéres testtöltelék dudorodik ki. Az állatoknak tehát nincs testüregük, hanem a bőr és a bél közét kötőszövet: parenchyma tölti ki.

Ezeknek az állatoknak s vele együtt az idetartozó mételyek, galand- és zsinórférgeknek a boncolás és a nagyító használata közben a következő közös ismertetőjeleit állapíthatjuk meg: Bőrük vagy egyrétegű csillós hám, vagy pediglen vastag kutikulával borított, úgynevezett besüllyedt epithelium.

Izomzatuk egyrészt bőrizomtömlőből, másrészt a testet különböző irányban átjáró belizomzatból alakul. A belizmok magános izomrostok, melyek a test egyik pontjától egyenes irányban a testen át dorzoventrális, vagy rézsútos irányban a szembenfekvő ponthoz szaladnak. Ezekből telik ki a különböző szervek laposférgek is. A bélcső kezdeti izmos garatszakaszra, körülötte garattáskára és belső, emésztő szakaszra különödik.

a papilloma magától eltűnt az emlőrák gyógyul

Végbél csak a zsinórférgekben képződött. A legegyszerűbb állatalakokban a belet a környező parenchymától nem tudjuk elkülöníteni s bélüreg nem is képződik Acoela.

Laposférgek

A belet környező kötőszövetben résrendszer ritkán képződik. Vérerek csakis a zsinórférgekben fejlődnek.

  • Féregtünetek embereknél
  • Hpv magas kockázatú mrna pozitív
  • Ruffini módszer papilloma vírusra

Kiválasztó szerv ritkán hiányzik, s mint említettük, mindig protonephridium. A laposférgek vagy hímnősek: hermaphroditák, vagy pediglen laposférgek váltivarúak így a zsinórférgek túlnyomó része, egynéhány szívó- és galandféreg s egyetlen örvényféreg-faj. Az örvényférgek fejlődése rendszerint egyenes s csak a tengeriekben találunk álcás fejlődést, holott a zsinórférgek rendszerint álcák útján s a digenetikus mételyek, valamint a legtöbb galandféreg igen bonyolult úton fejlődik.

Az örvényférgek és a zsinórférgek között kevés az élősködő lény, a mételyek és galandférgek azonban paraziták.

Ennek az élősködő életmódnak köszönhetik azt, hogy szervezetük voltaképpen egyszerűbb, mint az örvényférgeké. Mi laposférgek fejtegetéseinket mégis az örvényférgekkel kezdjük, mert így a csoportot jellemző minden jellegzetes formát megismerhetünk.

Ezt annál könnyebben is tehetjük, mert a szabadonélő s az élősködő osztályok között oly észrevétlen az átmenet, hogy ezen az alapon a lehető legkedvezőbb és a legtermészetesebb kapcsolatot tudunk a különféle laposféreg-csoportok között megtalálni.

Laposférgek a mételyek különféle álcaalakjai nevezetesek arról, hogy azok az örvényférgek többféle bélyegét még magukon viselik; így csillóruhával vannak ellátva, melynek segítségével szabadon úsznak a vízben, némelyeknek szemük van, sőt a külélősködőkben kifejlett állapotban is találunk szemet s az örvényférgeknek egyik laposférgek bőrvédelmi képződménye, a pálcikaszerű rhabditisek is kialakulnak.

A laposférgek között a legmagasabb fejlettségre a zsinórférgek jutottak, melyeknek végbelük és tökéletes vérérrendszerük van. Laposférgek ezenkívül azáltal is, hogy külön ormányhüvelyben, az úgynevezett rhynchocoelban laposférgek az ormányukat.

Ezt a szempontot figyelembe véve, Bresslau és Reisinger az örvény- métely- és galandférgeket az igazi laposférgek: Euplathelmintes csoportjába foglalják össze s a zsinórférgeket pedig mint ormánycsöveseket: Rhynchocoela, állítják velük szembe. Erre való tekintettel kénytelenek vagyunk a következőkben előbb laposférgek egyszerűbb szervezetű igazi laposférgeket és pedig sorban azok szabadonélő alajait, az örvényférgeket, azután az élősködőket mételyek, galandférgek és csak legvégül a magasabbrendű, de már sokban eltérő zsinórférgeket tárgyalni.

Olvassa el is